Studie- och yrkesvägledare, SYV

Mathias Svensson

E-post: mathias.svensson@tabyyrkesgymnasium.se

Missa inte studiebidraget!

Studiebidraget är kopplat till närvaron. Vid upprepad frånvaro utan giltigt skäl kan studiebidraget dras in. Om du är sen eller inte närvarande skickas info om detta till din vårdnadshavare. Mer info om studiebidraget hittar du på www.csn.se.


Frågor och svar

Kommer jag att trivas på Täby Yrkesgymnasium?
Det vet man ju aldrig helt säkert, men de flesta av våra elever trivs bra. Eftersom skolan är liten så lär man sig fort namnet på sina skolkamrater.

Tack vare att alla som går här valt just fordons- och transportprogrammet så har samma yrkesintresse. Vi har en god gemenskap här och våra lärare kan namnet på alla elever – inte bara sina egna mentorselever.

Var ligger skolan?
Skolan finns väster om Täby centrum, på gränsen mellan Enebyberg och Täby

Har ni egna verkstäder på skolan?
Ja det har vi, för personbilar. De elever som väljer inriktningen Maskinmekaniker – Bilmekaniker lastbil har sin praktik på verkstäder för tunga fordon.

Har ni bilskadereparatörsutbildning?
Ja man kan välja den inriktningen hos oss. Då gör man praktik på företag som är specialiserade på bilplåtsreparationer.

Jag bor inte i Täby, är det krångligt att åka till er skola?
Nej, inte alls. Med buss från Danderyds sjukhus tar det 10 minuter till skolan. Tunnelbanans röda linje går förbi Danderyds sjukhus, och dit kommer man på 14 minuter från T-centralen. Våra elever bor främst i norrort, men det finns de som bor söder om Slussen också men ändå åker hit.

Kan man söka till er fast man inte bor i Stockholm?
Det går bra, alla friskolor har riksintag.

Har hört talas om en elev som gick ett helt annat program på annan skola i åk 1 och sedan började i åk 2 på förarutbildning hos er. Går det verkligen?
Ja, vi har ett antal sådana elever, brukar vara en eller två varje år. Utbildningen läggs då upp individuellt. Kontakta oss om du är intresserad av att byta till vår skola.

Hur lagar ni mat åt era elever?
Vi har en egen matsal och en lunchmeny med flera alternativ att välja mellan. Maten kommer från ett cateringföretag. Det finns möjlighet att få laktos- och glutenfritt alternativ för den som behöver det, i så fall talar man om det för sin mentor när skolan börjar.

Kan man bli behörigt till högskolestudier om man går hos er?
Ja. Samtliga elever har möjlighet till grundläggande högskolebehörighet inom programmet. De elever som vill, kan välja bort detta.

Får man lastbilskörkort under utbildningen?
De elever som väljer inriktningen Förarutbildning tunga fordon får utbildning både till körkort B, C och CE, där C är lastbil och CE är lastbil med släp. Vidare får man utbildning för att få YKB, Yrkeskompetensbevis, som krävs för att man ska kunna bli anställd som yrkesförare. I stället för lastbil kan man också välja bussförarutbildning och får då körkort D.